Site içi arama:

 

Hizmetlerimiz
Doktorlarımız
Bilgi
Anlaşmalı Kurumlar
Anasayfa
İletişim
İnsan Kaynakları
Kurumsal
Forum
Bültenler
Üyelik
Online Destek
Sıkça Sorulan Sorular
• Anatomi (göz yapısı) Kırılma kusurları
Argon lazer fotokoagulasyon Göz protezi
Ekzimer lazer Göz tembelliği
Glokom Göz yaşı kanalı sorunları
Görme siniri hastalıkları Katarakt
  Anatomi (göz yapısı)  
» Gözün yapısı hakkında bilgi verir misiniz?
Göz anatomisi iki bölümde incelenir. 1) Göz küresi dışındaki yapılar, 2) Göz küresi.
» Göz küresi dışındaki yapılar:
Bunlar kaşlar, göz kapakları, kirpikler, konjonktiva ve göz dışı kaslarıdır.
Kaşlar alnın hemen altında yer alır. Burun kökünün her iki yanında simetrik olarak dışa doğru uzanırlar.
» Göz kapakları:
Her göz için üst ve alt göz kapakları vardır. Üst göz kapağı normal pozisyonda gözün renkli kısmını üstten az bir miktar örterken alt göz kapağı renkli kısmın alt sınırında yer alır. Kapakların yapısında önden arkaya doğru cilt, gözün kapanmasını sağlayan göz kası, tars ismi verilen ve kapağa sertliğini veren bir kıkırdak yapı ve konjonktiva dediğimiz zar bulunur. Kapak kenarlarında kirpikler, değişik yerlerinde dağınık olarak salgı bezleri bulunur.
» Konjonktiva:
Göz küresinin ön yüzünü ve kapakların iç yüzünü örten ince saydam zardır. Hareketlidir. Saydam olduğu için altındaki yapılardan dolayı beyaz görünür.
» Göz dışı kasları:
Bir adet göz kapaklarının kapanmasını, bir adet göz kapaklarının açılmasını sağlayan kas vardır. Kapanmasını sağlayan kas kapakları yuvarlak olarak çevrelerken açan kas üst kapağın üst kenarına yapışarak kanca gibi gözü açar. Gözü hareket ettiren kaslar 6 adettir. Bunlardan 4'ü yukarı, aşağı, sağa ve sola hareket yaptırır. Diğer ikisi ise göze döndürme hareketi yaptırırlar.
» Göz küresi:
Göz küresi temel olarak 3 kattan oluşur.
Sklera: En dıştaki beyaz katmandır. Göz küresine yuvarlak şeklini verir. Ön tarafta bombeleşir ve kornea ismi verilen saydam yapıyı oluşturur. Kornea, dışardan gelen ışınların kırılarak gözün arkasına geçmesini sağlar. İkinci bir kırılma gözün lensinde meydana gelir ve ışınlar retinaya odaklanarak net görme sağlanmış olur.
Koroid: Gözün damar tabakasıdır. Önde iris denilen gözün renkli tabakasını oluşturur. İrisin ortasındaki açıklığı göz bebeği denir. Göz bebeği ışınların göze kontrollü olarak girmesini sağlar. Ayrıca gözün ön kısmını dolduran sıvı da koroide ait silier cisim isimli yapıdan salınır, irisle kornea arasında bulunan açıdan gözü terkeder.

Retina: Gözün sinir tabakasıdır. Arkada fovea isimli nokta net görme merkezidir. Göz sinirinin gözü terkettiği yere papilla denir ve buranın ortasına kör nokta adı verilir. Göz küresini dolduran jel tarzındaki yapı ise vitreustur. Göz siniri gözü terkettikten sonra gözün içinde bulunduğu kemik huninin tepesine doğru ilerler ve oradan çıkar. Sonra bir çaprazlaşma yaparak her bir gözden gelen görsel bilgi her iki beyin yarı küresinin en arka kısmında kalan görme merkezlerine iletilerek görme algısı sağlanmış olur.

» Göz yaşı sistemi:
Herbir göz küresinin üst dış kısmında ve kapakların iç kısmında göz yaşı üreten bezler vardır. Bu göz yaşı gözün ön yüzeyinde dağılarak hem görsel berraklık sağlar, hem de gözü enfeksiyonlara karşı korur. Sonra göz kapaklarının burun tarafında kalan pınarcıklara gelir. Buradaki ince kanallar vasıtasıyla göz yaşı kesesine iletilir. Daha sonra da bir pompa mekanizması ve başka bir kanalla burun içine iletilir. Gözün yapısı ile ilgili detaylı bilgiyi "Pratik Göz Anatomisi" kitabımızda bulabilirsiniz.
» Gözün açısı ne demektir?
Gözün ön kısmı iki kamaradan oluşur. Bu kamaraları dolduran sıvı silier cisim isimli bir yapıdan salınır ve gözün açısından dışa akımı sağlanır. Bu açı kornea ile iris arasında bulunur. İyi çalışmadığı zaman göz tansiyonu yükselir ve glokom denilen hastalık meydana gelir.