Site içi arama:

 

Hizmetlerimiz
Doktorlarımız
Bilgi
Anlaşmalı Kurumlar
Anasayfa
İletişim
İnsan Kaynakları
Kurumsal
Forum
Bültenler
Üyelik
Online Destek
Sıkça Sorulan Sorular
Anatomi (göz yapısı) Kırılma kusurları
Argon lazer fotokoagulasyon Göz protezi
Ekzimer lazer Göz tembelliği
• Glokom Göz yaşı kanalı sorunları
Görme siniri hastalıkları Katarakt
 

Glokom

 
» Glokom nedir?
Glokom, göz içi basıncının yükselmesi ve buna bağı olarak görme sinirinin hasarlanmasıdır. Glokom, dünyada ve Amerika Birleşik Devletleri'nde özellikle yaşlı kimseler arasında önemli bir körlük nedenidir. Fakat tedaviye erken başlandığı takdirde glokoma bağlı görme kaybı önlenebilir. Glokom görme sinirinin bir hastalığıdır. Görme siniri gördüğümüz görüntüleri beyne iletir. Çoğu kimse glokomun göz tansiyonu ile ilişkili bir durum olduğunu bilir. Göziçi basıncı ne kadar yüksekse görme sinirinin hasara uğrama şansı da o kadar yüksektir. Görme siniri, çok sayıda tel içeren bir elektrik kablosu gibidir. Glokom, sinir liflerini zedeleyerek kör noktaların gelişmesine neden olur.Görme siniri hasarı epeyce ilerleyene kadar hastalar, bu kör noktaları farketmezler. Tüm sinir hasara uğradığında körlük oluşur. Erken tespit ve tedavi ile glokoma bağlı görme siniri hasarı ve körlük önlenebilir.
» Glokomun sebepleri nelerdir?
Göz içine berrak göz sıvısı salgılanır ve bu, daha sonra göz dışına emilir. Bu sıvının göz yaşı ile alakası yoktur. Göz sıvısını musluğu devamlı açık bir depoya benzetebilirsiniz. Deponun çıkışı tıkanırsa su depoda birikir ve basınç artar. Gözün dışa akım bölgesi tıkanırsa basınç artar ve görme siniri hasara uğrar.
» Glokom çeşitleri nelerdir?
Kronik açık-açılı glokom: En sık görülen glokom şeklidir. Yaşlanma sonucu ortaya çıkar. Gözün dışa akım açısı zamanla yetersiz hale gelir ve göziçi basınç tedricen yükselir. Bu artmış basınç görme sinirini hasara uğratırsa kronik açık-açılı glokom oluşur. Erişkin glokom hastalarının %90'dan fazlasında bu tip mevcuttur. Kronik açık-açılı glokom, görmeyi tedricen ve ağrısız olarak bozduğu için hasta geç dönemlere kadar hastalığının farkında olmayabilir. Açı-kapanması glokomu: Bazen gözün dışa akım açısı tamamen kapanabilir. Bu durumu deponun çıkış yerini kapatan bir kağıt parçası olarak düşünebilirsiniz. Gözde bu kağıt parçasının görevini, gözün renkli kısmı olan iris görür. Göz basıncı hızla arttığı zaman akut açı-kapanması glokomu denir. Açının daha terici ve ağrısız kapanmasına kronik açı kapanması glokomu denir. Daha çok Afrika ve Asya kökenli kişilerde görülür.
» Glokom nasıl tespit edilir?
Glokomun en iyi tespit yöntemi düzenli göz muayenelerine gitmektir.
» Kimler glokom yönünden risk taşır?
Yüksek basınç ölçülmesi hemen glokom anlamına gelmez. Göz doktorunuz, bu hastalık yönünden riskinizi belirlemek için pekçok bilgiyi bir arada değerlendirir. En önemli risk faktörleri şunlardır:
· Şiddetli kansızlık veya şok geçirilmiş olması,
· Yaş;
· Yakın görüşlülük (miyopi);
· Zenci ırkı;
· Glokom yönünden aile hikayesi;
· Göz yaralanması geçirilmiş olması;
Sizin glokom tedavisi almanız ya da glokom şüphelisi olarak yakın takibe alınabilmez için göz doktorunuz bu faktörleri dikkatle değerlendirilir. Glokom şüphelisi demek, sizde glokom ortaya çıkma riskinin normalden daha yüksek olduğu manasına gelir ve görme sinirindeki hasarın erken tespiti için düzenli aralıklarla kontrolunüz gerekir.
» Glokom nasıl tedavi edilir?
Kural olarak, glokoma bağlı hasar geri çevrilemez. Göz damlaları, haplar, lazer ve cerrahi girişimler yeni oluşacak hasarı durdurmaya veya yavaşlatmaya yarar.
Her tip glokomda görme kaybını önlemek için periodik muayeneler şarttır. Siz farkında olmadan glokom ilerleyebileceği için bazen tedavinin değiştirilmesi gerekebilir.