Site içi arama:

 

Hizmetlerimiz
Doktorlarımız
Bilgi
Anlaşmalı Kurumlar
Anasayfa
İletişim
İnsan Kaynakları
Kurumsal
Forum
Bültenler
Üyelik
Online Destek
Sıkça Sorulan Sorular
Anatomi (göz yapısı) Kırılma kusurları
Argon lazer fotokoagulasyon Göz protezi
Ekzimer lazer Göz tembelliği
Glokom Göz yaşı kanalı sorunları
Görme siniri hastalıkları • Katarakt
  Katarakt  
» Dikişsiz katarakt cerrahisi hakkında bilgi verir misiniz?
Normal katarakt cerrahisinde ameliyattan 3-4 saat önce yeme-içmeyi bırakmanız gerekir. Cerrahi odasına alındığınızda sizi rahatlatmak için iğne yapılır veya hap verilir. Ayrıca göz damlaları uygulanır. İğne ile lokal anestezi yapıldığında artık ağrı duymazsınız. Hareket ve ışığı seçebilirsiniz, fakat cerrahiyi izleyemezsiniz. Dikişsiz operasyonlarda iğne yerine damlalarla da göz uyuşturulabilir. Göz çevresindeki cilt güzelce temizlenir ve başınıza steril örtüler örtülür. Ameliyat, cerrahi mikroskopu altında göze küçük bir kesi yapılarak gerçekleştirilir. Gözdeki kesif lensi parçalamak ve emmek için çok küçük aletler kullanılır. Lensin arka zarı yerinde bırakılır. Göz içine plastik bir lens yerleştirilir ve kesi yeri kapatılır. Cerrahi tamamlandığında sadece gözünüz kapatılarak gönderilirsiniz. Dikişsiz ameliyatta fakoemulsifikasyon ismi verilen bir cihaz kullanılır ve kesi yeri çok küçük olduğu için dikiş kullanılmaz.
» Katarakt nedir?
Katarakt, normalde saydam olan gözün lensinin kesifleşmesidir. Camın buğulanması gibi düşünülebilir. Katarakt hakkında pekçok yanlış anlayış mevcuttur. Katarakt:
· Göz önündeki bir film değildir;
· Gözlerin fazla kullanılmasıyla meydana gelmez;
· Kanser değildir;
· Bir gözden diğerine geçmez;
· Kalıcı körlük sebebi değildir.
» Kataraktın belirtileri nelerdir?
· Ağrısız görme kaybı,
· Kamaşma veya ışığa duyarlılığın artışı;
· Gözlük numaralarının sık değişmesi;
· Bir gözde çift görme;
· Okuma için daha parlak ışığa ihtiyaç duyma,
· Gece görüşün bozulması,
· Renklerde soluklaşma veya sararma.
Lensteki kesifleşme miktar ve şekli değişik olabilir. Kesiflik lensin merkezi civarında değilse kataraktın varlığını farketmeyebilirsiniz.
» Kataraktın sebepleri nelerdir?
En sık görülen katarakt tipi gözün yaşlanmasıyla ilişkilidir. Diğer katarakt sebepleri şunlardır:
· Aile hikayesi;
· Şeker hastalığı gibi tıbbi problemler;
· Göz yaralanması;
· Kortizon gibi ilaçlar;
· Uzun süre korunmadan güneşte kalma;
· Önceden göz cerrahisi geçirme.
» Katarakt nasıl tespit edilir?
Göz doktorunuzun yapacağı detaylı bir muayene ile kataraktın varlığı ve derecesi, ayrıca bulanık görme ve gözde rahatsızlığa sebep olabilecek başka durumlar tespit edilebilir. Görme bozukluğuna yol açan kataraktın dışında retina ve göz siniri ile ilişkili problemler de bulunabilir. Böyle bir durum söz konusu ise kataraktın alınmasından sonra bile iyi bir görme elde edilemeyebilir. Bu ek hastalık çok ileri ise doktorunuzun size katarakt cerrahisinden fazla bir kazanç sağlanamayacağını söylemesi gerekir.
» Katarakt ne kadar hızlı gelişir?
Kataraktın gelişim hızı kişiler, hatta iki göz arasında bile değişir. Yaşla ilişkili olan katarakt genellikle yavaş ilerleme gösterir. Diğer kataraktlar ise, özellikle genç şeker hastalarında olanlar hızla ilerler ve birkaç ayda görmeyi bozabilirler. Buna rağmen herhangi bir kişide kataraktın hangi hızla ilerleyeceğini kestirmek zordur.
» Katarakt nasıl tedavi edilir?
Kataraktın tek tedavi şekli vardır, o da cerrahidir. Fakat katarakta bağlı şikayetler az ise bir gözlük değişimi de yeterli gelebilir. Katarakt gelişimini engelleyen ya da tedavi eden herhangi bir ilaç, diet, ekzersiz veya optik cihaz yoktur. Aşırı güneş ışınlarından korunma kataraktın ilerlemesini durdurabilir veya yavaşlatabilir. Bu amaçla UV-emilimli bir güneş gözlüğü kullanılabilir.
» Cerrahi ne zaman yapılmalıdır?
Katarakt, günlük aktiviteleri kısıtlayacak derecede görme kaybına neden olduğunda cerrahi düşünülmelidir. Kataraktın alınması için olgunlaşması şart değildir. Görsel ihtiyaçlarınız gerektirdiğinde katarakt ameliyatı olabilirsiniz. İşinizi yapmaya, güvenli olarak araba kullanmaya, rahat rahat okuma ve televizyon seyretmeye yeterli görüşünüz olup olmadığına karar vermelisiniz. Yemek pişirme, alış-veriş yapma, bahçe işleri veya ilaçlarınızı zorluk olmadan kullanabilme gibi günlük işlerinizi yapabiliyor musunuz? Şikayetlerinizi dikkate alarak doktorunuzla birlikte ameliyatın zamanlamasını yapabilirsiniz.
» Katarakt cerrahisinden ne beklemeliyim?
Her yıl Amerika Birleşik Devletleri'nde 1.4 milyondan fazla kişiye katarakt cerrahisi uygulanmakta ve bunların %95'i sorunsuz geçmektedir. Katarakt cerrahisi genellikle hasta, hastaneye yatırılmadan lokal anestezi altında yapılabilir ve kesif lens alınır. Çoğu olguda bu lens yerine yapay bir göz içi lens uygulanarak gözün odaklama gücü korunur. Göz hekimi, katarakt cerrahisini bir mikroskop, küçük cerrahi aletler ve diğer modern teknolojiyi kullanarak gerçekleştirir. Hastaların yaklaşık beşte birinde katarakt cerrahisi sonrası göz içi lensini dektekleyen zarda kesifleşme olur. Lazer, bu zarı delmek için kullanılır.
Katarakt cerrahisinden sonra fazla zorlanma gerektirmeyen işlerinizi hemen yapmaya başlayabilirsiniz. Göz damla ve merhemlerini doktorunuzun önerdiği şekilde kullanmanız gerekir. Ameliyat sonrası birkaç defa kontrol talep edilecektir. Katarakt cerrahisi oldukça başarılı bir girişimdir. Kornea, retina veya görme siniriyle ilgili bir problem yoksa olguların %90'dan fazlasında görme artar. Ameliyat esnası veya sonrasında bazı problemlerle karşılaşılabileceği ve bunların görmeyi bozabileceği unutulmamalıdır.
» Astıma bağlı katarakt olur mu? Astımlılarda tedavi nasıl yapılır?
80 yaşında bir kişide katarakt oluşmasını öncelikle yaşa bağlı olarak değerlendiririz, zira bu yaşlarda katarakt görülme sıklığı %100'e yakındır. Ancak yoğunluklarına göre bunlardan bir kısmı cerrahi gerektirir. Annenizin rahatsızlıkları ameliyatta sorun oluşturabilir. Sorun yaşama ihtimalini en aza indirmek için Dahiliye veya Göğüs Hastalıkları doktorunun öneri ve onayını talep ederiz. Lokal anestezi normal kişilerde de sorun oluşturabilir, fakat sistemik hastalığı olan kişilerde ihtimal daha yüksektir. Her halukarda ameliyat gerekiyorsa diğer doktorların önerileri doğrultusunda bu gerçekleştirilir.
» Katarakt cerrahisi sonrası görmeme riski var mıdır?
Katarakt ameliyatlarında nadiren de olsa meydana gelebilecek bazı sorunlar nedeniyle görememe riski vardır ve günümüzde bu riskleri tamamen ortadan kaldırabilen bir yöntem henüz bulunamamıştır. Bahsetmiş olduğunuz teknik fakoemulsifikasyon tekniği olup bu yöntemle de belli riskler söz konusudur, ancak bu riskler eski yöntemlerde olduğu kadar sık değildir. Bu ameliyat göze damlatılan damlalar ile yapılabilir ve kliniğimizde de çoğunlukla bu yöntem kullanılmaktadır.