Site içi arama:

 

Anasayfa
Doktorlarımız
Bilgi
Anlaşmalı Kurumlar
Sorularınız
İletişim
İnsan Kaynakları
Kurumsal
Forum
Bültenler
Üyelik
Rehabilitasyon
Az Görenlere Yardım
• Göz Protezleri
Göz Protezleri « Geri Dön
İnsanlar nadiren göz oluşmadan dünyaya gelirler. Gözün yokluğunun daha sık görülen nedenleri yaralanma, enfeksiyon, körlük ve ağrıya yol açan hastalıklar veya kanser gibi nedenlerle cerrahi olarak gözün alınmasıdır.

Gözün alınması ile ilgili değişik cerrahi metodlar vardır. Bunlardan en basit yöntemde gözün beyaz tabakası yerinde bırakılarak diğer göz içi yapılar temizlenir ve göz içine bir küre yerleştirilerek göz kapatılır. Bu yönteme eviserasyon denmektedir. İkinci bir yöntemde göz, beyaz tabakası da dahil edilerek alınır. Bu yönteme enükleasyon denir. Bazı özel durumlarda gözün çevresindeki dokularla birlikte alınması gerekir ki bu yönteme de ekzenterasyon adı verilmektedir.

Gözün alınması için uygulanan tekniklerde amaç oluşturulacak olan boşluğa protez adı verilen suni gözün yerleştirilerek hastanın en azından estetik olarak normal görünebilmesinin sağlanmasıdır. Protezler temel olarak iki grupta incelenir. Bunlar hareketli ve hareketsiz protezlerdir. Hareketsiz protez uygulanacak kişilere göz alımı esnasında basit bir küre uygulanır. Hatta bazen küre uygulanmadan da bu işlem gerçekleştirilebilir.

Eğer hareketli protez uygulanması isteniyorsa hastanın kaslarının kullanılabilir vaziyette olması gerekir. Bu ameliyatlarda genellikle gözün içine hidroksiapatit veya polietilen denilen bir maddeden yapılmış küre yerleştirilir. Bu maddenin özelliği işlenebilir olmasıdır. Belli bir iyileşme sürecinin sonunda ortasına bir vida yerleştirilir ve bu vidanın tepesine de göz protezi takılır. Hastanın sağlam gözü ne tarafa bakarsa protezli gözü de o tarafa bakacaktır.